Raha-asioiden hoito

Pankkikonttorien vähentyminen ja palveluiden digitalisoituminen on johtanut monen ikäihmisen kohdalla siihen, että pankkiasioiden hoitaminen on muuttunut haastavammaksi. Moni ikäihminen saa hoidettua pankkiasiansa sähköisesti, mutta kaikilta se ei onnistu. Alle olemme keränneet muutamia vinkkejä omien pankkiasioiden hoitoon.


Suoramaksut

Suoramaksu tarkoittaa sitä, että pankki veloittaa laskun summan tililtäsi automaattisesti. 

Miten suoramaksu toimii?

  • Tee suoramaksusopimus omassa konttorissasi
  • Pankki voi katsoa onko ko. yrityksen kanssa mahdollista tehdä suoramaksusopimus. Ota mukaan viimeisin maksamaton lasku, pankki tarvitsee sopimuksen teossa viitenumeron.
  • Jos omistat verkkopankkitunnukset, voit muuttaa laskun e-laskuksi oman verkkopankin kautta.
  • Saat laskuttajalta paperi-ilmoituksen eräpäivänä veloitettavasta maksusta.
  • Laskuttaja lähettää pankkiin laskusta sähköisen kopion, jonka perusteella maksusi hoidetaan automaattisesti.
  • Suoramaksuna maksettavan laskun summaa, eräpäivää tai tilinumeroa ei voi itse muuttaa. Mikäli laskutukseen halutaan muutoksia, niistä tulee sopia laskuttajan kanssa erikseen hyvissä ajoin. Mikäli haluat poistaa suoramaksun, ole yhteydessä omaan konttoriisi.
  • Näet suoritetut maksut tiliotteeltasi, joka toimii kuittina.


Maksupalvelukuoret

Maksupalvelukuorien avulla voit toimittaa laskusi pankkiin, joka huolehtii laskujen maksamisesta puolestasi. Laskuja sisältävät maksupalvelukuoret voit jättää lähimpään postilaatikkoon. Omasta pankistasi voit tiedustella lisää maksukuoripalvelusta, sen hinnastosta ja maksupalvelukuorien hakemisesta.

Puolesta asiointi

Mikäli sinulla on läheinen joka voisi pankkiasioiden hoidossa auttaa, tulee sinun tehdä pankissasi valtakirja raha-asioidesi hoitoon. Lisätietoja yksilöidyn valtakirjan tekemisestä saat oman pankkisi henkilökunnalta. Valtakirjalla voit esimerkiksi oikeuttaa lähiomaisesi nostamaan rahaa tililtäsi, tai maksamaan laskuja puolestasi. Tällöin valitsemasi henkilö saa tilillesi käyttöoikeuden ja tilisi liitetään osaksi hänen verkkopankkiaan. Älä koskaan luovuta omia verkkopankkitunnuksiasi kenellekään!

Puolesta asiointi

Rahan nostaminen

Mikäli rahan nostaminen automaatista ja/tai pankista ei onnistu esimerkiksi pitkän välimatkan vuoksi, kannattaa rahan noston mahdollisuutta tiedustella omasta lähikaupasta tai lähikioskista. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön nostamaan rahaa puolestasi, tästä löydät lisätietoa kohdasta Puolesta asiointi. Ostosten maksaminen on kuitenkin suositeltavaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan pankkikortilla, ottamalla ostokset laskulle tai esimerkiksi avaamalla tili apteekkiin tai kauppaan. Suurien rahasummien kuljettaminen mukana on aina riski.

Velkaneuvottelu

Joskus elämässä voi tulla eteen tilanne, että menot ovat suurempia kuin tulot, ja ihminen velkaantuu. Jos velkatilanne muuttuu hallitsemattomaksi ja laskut jäävät maksamatta, kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan velkaneuvontaan hyvissä ajoin. Tilanteen pitkittäminen yleensä vain syventää velkaantumista ja aiheuttaa suuria korko- ja perintäkuluja.

Talousneuvola Kymenlaaksossa

Lukuavustin

Tämä sivusto tukee helppokäyttötoimintoja, joita ovat mm. tekstin muuttaminen puheeksi ja tekstin suurentaminen. Käytä sivun oikeassa alareunassa olevan työkalurivin kuvakkeita.