Kaltoinkohtelu voi olla fyysistä ja/tai psyykkistä väkivaltaa, seksuaalista tai taloudellista hyväksikäyttöä, hoidon ja avun laiminlyöntiä, tai muuta oikeuksien loukkaamista, rajoittamista ja ikäihmisten arvoa alentavaa kohtelua. Kaltoinkohtelijoina voivat olla perheenjäsenet tai muut tutut ihmiset kotona tai hoivayksiköissä.
Väkivaltaa ja huonoa kohtelua ei tule koskaan hyväksyä, oli kyseessä sitten kuka tahansa. Asioita ei myöskään kannata jäädä yksin murehtimaan, vaan asioista keskustelu jonkun tutun ja luotettavan tahon kanssa auttaa jaksamaan ja ehkä jopa löytämään keinoja ongelmien ratkaisemiseksi. Usein on myös järkevää kääntyä ammattiauttajan puoleen. Ammatillista apua saa esimerkiksi oman kunnan sosiaali- ja kriisipäivystyksestä, sosiaalityöntekijältä, kotihoidon ja terveysaseman henkilökunnalta, turvakodeista ja poliisilta. Lisäksi tukea ja neuvoja saa myös esimerkiksi vanhusten turvakotiyhdistysten auttavasta puhelimesta.
Lisätietoa löydät alla olevista linkeistä. Valikosta löytyvät oman asuinalueesi sosiaali- ja kriisipäivystyksen yhteysteydot.
Etelä-Kymenlaakso
Etelä-Kymenlaakson päivystys
Hamina-Kotka-Miehikkälä-Pyhtää-Virolahti
Kymenlaakson keskussairaala
Osoite: Kotkantie 41, 48210 Kotka
Puhelinnumero: 040 509 511
Pohjois-Kymenlaakso
Pohjois-Kymenlaakson päivystys
Pohjois-Kymen sairaala
Sairaalankuja 3 c
45750 Sairaalanmäki
puh. 0400 533 595
Yleinen hätänumero
112
Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti
Pyhtää