Kaltoinkohtelu

Kaltoinkohtelu voi olla fyysistä ja/tai psyykkistä väkivaltaa, seksuaalista tai taloudellista hyväksikäyttöä, hoidon ja avun laiminlyöntiä, tai muuta oikeuksien loukkaamista, rajoittamista ja ikäihmisten arvoa alentavaa kohtelua. Kaltoinkohtelijoina voivat olla perheenjäsenet tai muut tutut ihmiset kotona tai hoivayksiköissä.

Väkivaltaa ja huonoa kohtelua ei tule koskaan hyväksyä, oli kyseessä sitten kuka tahansa. Asioita ei myöskään kannata jäädä yksin murehtimaan, vaan asioista keskustelu jonkun tutun ja luotettavan tahon kanssa auttaa jaksamaan ja ehkä jopa löytämään keinoja ongelmien ratkaisemiseksi. Usein on myös järkevää kääntyä ammattiauttajan puoleen. Ammatillista apua saa esimerkiksi oman kunnan sosiaali- ja kriisipäivystyksestä, sosiaalityöntekijältä, kotihoidon ja terveysaseman henkilökunnalta, turvakodeista ja poliisilta. Lisäksi tukea ja neuvoja saa myös esimerkiksi vanhusten turvakotiyhdistysten auttavasta puhelimesta.

Lisätietoa löydät alla olevista linkeistä. Valikosta löytyvät oman asuinalueesi sosiaali- ja kriisipäivystyksen yhteysteydot.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaalihuollon asiakasneuvonta

puh: 05-220 6000
ma-pe 9.00–14.00
HVA
Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja  Virolahti

Lukuavustin

Tämä sivusto tukee helppokäyttötoimintoja, joita ovat mm. tekstin muuttaminen puheeksi ja tekstin suurentaminen. Käytä sivun oikeassa alareunassa olevan työkalurivin kuvakkeita.